zwart en revolutionair

Zwart en Revolutionair: Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud

Op 25 november opent de tentoonstelling ‘Zwart en Revolutionair: het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud’ in Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. In The Black Archives ontdekte New Urban Collective het verhaal van twee zwarte revolutionairen: een verborgen geschiedenis van een avontuurlijke strijd tegen kolonialisme, racisme en economische ongelijkheid.

Hermina en Otto Huiswoud
Otto, kind van tot slaaf gemaakte mensen in Suriname, en Hermina uit Brits-Guyana, vertrokken op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Zij kwamen terecht in de politieke kringen van het bruisende Harlem in New York, hier werd Otto de enige zwarte medeoprichter van de Communistische Partij in de VS. Samen met Hermina reisde hij vanaf de jaren '20 de wereld over. Hun leven als revolutionairen bracht ze onder andere naar plekken als New York, Moskou, Jamaica en Zuid-Afrika. Uiteindelijk streken ze neer in Amsterdam en werden hier actief bij Vereniging Ons Suriname.

​Zwarte emancipatie in Nederland
Hun levensloop bracht ze in contact met een internationaal netwerk van antikoloniale denkers, schrijvers en activisten, zoals Anton de Kom, Marcus Garvey, W.E.B. Du Bois en Langston Hughes. Het verhaal van de Huiswouds laat zien dat er ook in Nederland een lange traditie van zwarte emancipatie is waarin ideeën over vrijheid en gelijkwaardigheid. Mede dankzij de Huiswouds vormde Vereniging Ons Suriname de bakermat voor een beweging die vocht voor de onafhankelijkheid van Suriname én tegen ongelijkheid in Nederland.

Ontdek verborgen geschiedenis!
Middels unieke archiefstukken, persoonlijke documenten van Hermina en Otto Huiswoud en kunstwerken van Iris Kensmil, Brian Elstak x Dewy Elsinga (Butterfingaz) en Raul Balai maakt The Black Archives een verhaal dat lang verborgen is gebleven weer zichtbaar. Bezoekers worden aangemoedigd om samen met The Black Archives deze geschiedenis te ontdekken.

The Black Archives
The Black Archives is een nieuw archief in Amsterdam rondom zwart erfgoed. The Black Archives bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De circa 3000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme en race issues, slavernij,(de)kolonisatie, emancipatie en andere thema’s. Zo wordt kennis over de geschiedenis van zwarte mensen toegankelijk gemaakt voor studie en inzage.

Expositie Zwart & Revolutionair
Data? Open van 25 november 2017 t/m 24 februari 2018
Openingstijden? Vrijdag tot zondag van 10:00 tot 18:00 uur
Waar? Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK
Entree? Gratis (Vanaf zondag 26 november €5,-)

Foto's door© Maartje Strijbis.